Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Πασχαλινό Άρωμα Ελλάδας : #1 Μελιτίνια Σαντορίνης




Τα Μελιτίνια είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα από την Σαντορίνη που παραδοσιακά παρασκευάζεται την εβδομάδα του Πάσχα εν όψει της Ανάστασης!

Οπτικά μπορεί να μοιάζουν με τα κρητικά σκαλτσούνια αλλά αυτό που ουσιαστικά τα διαφοροποιεί είναι η πολύ λεπτή ζύμη και οι δαντελωτές άκρες τους.

Στην Σαντορίνη, οι παραδοσιακές νοικοκυρές συνηθίζουν να κάνουν 30 "τσιμπήματα" ενώ οι πιο μοντέρνες νοικοκυρές κάνουν συνήθως 17.

Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως «Όσο τα χελιδόνια φέρνουνε στην πλάση μας την άνοιξη, τα μελιτίνια φέρνουνε στους Σαντορινιούς το Πάσχα»

ΥΛΙΚΑ (για 40 τεμάχια περίπου)

για την γέμιση

1/2 κιλό ανθότυρο
1/2 κιλό ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού σόδα
2 αβγά
3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
1/2 βανίλια

για το φύλλο

375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό
1/2 ρακοπότηρο ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

ή παίρνουμε 40 έτοιμα φυλλαράκια για σκαλτσούνια

Παρασκευή

Στην χαμηλή σκάλα του μίξερ ανακατεύουμε πολύ καλά το τυρί και ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αβγά και μετά τα υπόλοιπα υλικά.
Αφού έχουμε φτιάξει μια σφιχτή ζύμη για το φύλλο το "ανοίγουμε" όσο πιο λεπτό γίνεται.

Στη συνέχεια το κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια και τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κομματιού μια κουταλιά της σούπας γέμιση.
Κατόπιν τσιμπάμε σιγά-σιγά την άκρη ώστε να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό δαντελωτό σχήμα.

Ψήνουμε περίπου 20' μέχρι τα μελιτίνια να ροδίσουν.

Tips :

Αν η γέμιση σας γίνει ρευστή, συμπληρώστε σιμιγδάλι ή αλεύρι και ανακατέψτε με πιρούνι.
Μια οδοντογλυφίδα είναι χρήσιμο εργαλείο για να τραβάτε το φύλλο προς τα έξω ώστε να κάνετε το τσίμπημα.

Ιδιαιτερότητες

Στην Οία δεν χρησιμοποιούν Ανθότυρο αλλά Μυζήθρα και δεν βάζουν και σιμιγδάλι.



Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Χρήσιμες πληροφορίες για την κουζίνα



  • Τα ζυμαρικά πρέπει να βράζονται σε αλατισμένο νερό, αλλά το αλάτι το ρίχνουμε αφού έχει αρχίσει να κοχλάζει το νερό. 
  • Το ξεπάγωμα των τροφών πρέπει να γίνεται μέσα στο ψυγείο.
  • Τα κρέατα με λίπος κάνουν πιο νόστιμο το φαγητό.
  • Τα ψητά πρέπει να αλατίζονται στα τελευταία λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο.
  • Το λάχανο σαλάτα πρέπει να αλατίζεται 10 λεπτά πριν σερβιριστεί.
  • Τα τηγανητά θαλασσινά πρέπει να τηγανίζονται σε πολύ καυτό λάδι.
  • Όταν φτιάχνετε μπιφτέκια ή κεφτέδες, πριν τα ψήσετε, αφήστε τα 1 1/2 ώρα στο ψυγείο.
  • Το ζουμί από το ψητό κρέας μην το χύνετε. Συμπυκνώστε το ρίχνοντας άσπρο κρασί και θα έχετε μια πολύ ωραία σάλτσα.
  • Όταν βράζετε κουνουπίδι, για να αποφύγετε την μυρωδιά του, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα ένα κομμάτι λεμόνι με την φλούδα του.
  • Το μοσχαρίσιο συκώτι, για να γίνει πιο μαλακό, πριν το ψήσετε, βάλτε το για 1/2 ώρα σε γάλα.
  • Για να φύγει η μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια σας, τα τρίβετε με μαϊντανό.
  • Αν φάτε σκόρδο ωμό, για να μην μυρίζει το στόμα σας, μασήστε 3-4 γαρύφαλλα (μπαχαρικό ε?!) και η μυρωδιά θα φύγει.
  • Για να φύγει η μυρωδιά του κρεμμυδιού από τα χέρια σας, τρίψτε τα με λόγο σέλινο.
  • Αν ρίξετε στο φαΐ πολύ αλάτι, βάλτε μια πατάτα καθαρισμένη να βράσει για 10 λεπτά μαζί με το φαγητό.
  • Το λάδι μην το αφήνετε σε φως, γιατί χάνει πολλές από τις θρεπτικές του αξίες.
  • Για να είναι πιο αφράτη η ομελέτα ρίξτε μέσα λίγο γάλα ή αλεύρι φαρίνα.
  • Για να αφαιρέσετε το λίπος από το ζουμί ή την σάλτσα βάλτε τα στο ψυγείο. Έτσι το λίπος θα παγώσει στην επιφάνεια και θα μπορέσετε να το αφαιρέσετε με ένα κουτάλι.
  • Αγοράστε καλό ξύδι, βάλτε το μέσα σε ένα μικρό μπουκάλι γυάλινο, ρίξτε λίγο δυόσμο, 3-4 κομμάτια σκόρδο και χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες.
  • Όταν καθαρίζετε μπάμιες, βάλτε τες σε ξύδι για να μην σαλιώνουν.
  • Για να καθαρίσετε εύκολα τα βραστά αβγά, όταν βράσουν, ρίξτε τα μέσα σε κρύο νερό.

Αρωματικά φυτά και σε ποια τρόφιμα μπαίνουν


Δεντρολίβανο
Στα ψάρια, στο στιφάδο με μοσχάρι ή πουλερικά

Δυόσμος
Σε κρέας βραστό, στους κεφτέδες, στα γεμιστά, στα αγγούρια

Εστραγκόν
Σε όλες τις σαλάτες από λαχανικά, στην πατατοσαλάτα (προσοχή : αν είναι ξερό θέλει λίγη ποσότητα)

Θυμάρι 
Στις ντομάτες, στις μελιτζάνες, στο ρύζι, στα κρέατα ζυγούρι/βόδι/γίδα, στα ψητά ψάρια

Μαϊντανός
Στα λαδερά, στα ψητά ψάρια και σε όλες τις σαλάτες

Ρίγανη
Ντοματοσαλάτα, σε όλα τα ψητά κρέατα και ψάρια

Άνηθος
Σε σαλάτες, πίτες, τουρσιά και σε σάλτσες ψαριών, καθώς και στη μαγειρίτσα και σε διάφορες σούπες, στις αγκινάρες, στα γεμιστά, σε λευκά κρέατα και, ιδιαιτέρως, σε φαγητά με αυγολέμονο.

Βασιλικός
Αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες κ.τ.λ. ενώ ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα. Στην Ιταλική κουζίνα, η σάλτσα ζυμαρικών πέστο (pesto) έχει για βάση της το βασιλικό.

Και εννοείται πως το προσωπικό γούστο του καθενός δεν μπαίνει σε κανόνες :)

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Νηστίσιμα #1 : Κολοκυθοκεφτέδες by Ευτύχης Μπλέτσας



ΥΛΙΚΑ


½ κ.  Πράσινα κολοκυθάκια
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι μαϊντανό
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
3 κουτ. αλεύρι
1 φακελάκι μπεικιν πάουντερ
Ελαιόλαδο
Aλάτι/Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβεις τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Στη συνέχεια τα βάζεις σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζεις με αρκετό αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους και τα αφήνεις για ένα τέταρτο περίπου. Στη συνέχεια ψιλοκόβεις τα πράσινα λαχανικά και το ξερό κρεμμύδι. Τα ρίχνεις σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύεις με τα κολοκύθια.  Τα ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύεις με αλεύρι, μπέικιν πάουντερ  και τριμμένη φρυγανιά για να δέσει το μίγμα. Αν δεν θες να σου μαυρίσει το λάδι όταν τηγανίζεις μπορείς να παραλείψεις το αλεύρι. Πρόσεξε όμως, γιατί θα δυσκολευτείς να δέσεις το μείγμα χωρίς αλεύρι. Φτιάχνεις μικρά κεφτεδάκια, πλάθοντας τα στο χέρι σου. Ρίχνεις ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει καλά. Τηγανίζεις  τους κεφτέδες. Στη συνέχεια τους τοποθετείς σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι τους και είναι έτοιμοι και τραγανοί!  Μπορείς να προσθέσεις στην γέμιση ότι άλλο υλικό θέλεις, όπως τυρί φέτα ή κεφαλοτύρι.




πηγή : http://bletsas.gr


Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

SNOW PUDDING by Feeza Shawal


Milk Layer
7 g agar2 powder
1-2 drops vanilla
400ml milk
100g sugar
350ml whipping cream

Chocolate Layer
750ml milk
50g cocoa powder
7 g agar2 powder
125g sugar
1 egg yolk + 1Tbsp milk, whisked

Strawberry Layer
7 g agar2 powder
500g strawberries mashed & strained to get 400ml pulp & juice
150ml water
150g sugar
2 egg whites




Prepare milk layer.
In a medium pot combine agar2 powder, vanilla & milk. Stir until agar2 powder dissolved. Stirring constantly, cook mixture over low heat & bring to a boil. Add sugar & stir until dissolved. Remove from heat & set aside briefly. Stir in whipping cream until combined. Pour into prepared mould & set aside.

Prepare strawberry layer
In a medium pot combine agar2 powder, strawberry juice & water. Stir until agar2 powder dissolved. Stirring constantly, cook mixture over low heat & bring to a boil. Add sugar & stir until dissolved. remove from heat.

In a clean & dry mixing bowl, whisk egg whites with an electric mixer at high speed until stiff peak. Lower speed & ladle pudding mixture into egg white mixture gradually & whisk until combined & warm. Pour onto milk pudding layer which has beginning to set.

Prepare chocolate layer.
Heat 3-4 T milk & add cocoa powder. Stir until dissolved (I heat up the milk first to speed up things). In a medium pot, combine agar2 powder with remaining milk. Stir until agar2 powder has dissolved.

Stirring constantly, cook mixture over low heat and bring to a boil, Add sugar, cocoa & egg yolk mixture. Stir until sugar dissolves. remove from heat & continue to stir until mixture is warm. Pour onto strawberry pudding layer which is almost set, Leave whole pudding to cool & chill to set.