Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικο Μενού #1 : Ρύζι με γέμιση, σε λαδόκολλα



Υλικά:
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά τριμμένα
1 κουτάλα ελαιόλαδο
4 φλυτζάνια ζωμό από κύβο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι τσαγιού πεκορίνο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
1 φακελάκι σαφράν
1 κουτάλα βούτυρο

Υλικά για τη γέμιση:


2 ξερά σύκα κομμένα κομματάκια
8-10 δαμάσκηνα κομμένα στα 4
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες (όχι πολύ λεπτές)
250 γραμ. μπέικον κομμένο λεπτά
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
1 φλιτζάνι τσαγιού, γεμάτο, μοσχάτο κρασί
αλάτι & πιπέρι φρέσκο
λίγη κανέλα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το κρασί για 10 λεπτά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι χωρίς λάδι βάζουμε να τσιγαριστεί πολύ καλά το μπέικον και μετά ρίχνουμε και τα κρεμμυδάκια. Μόλις σοταριστούν ρίχνουμε στο μπολ με το κρασί και τα φρέσκα φρούτα. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και το αλάτι, πιπέρι, κανέλα. Σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί το κρασί. Το κατεβάζουμε από το μάτι.

Ρύζι: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το μαλακώνουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι με το βούτυρο και ανακατεύουμε ίσα ίσα να λιώσει το βούτυρο. Σβήνουμε με το ζωμό. Προσθέτουμε το σαφράν, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά και ανακατεύουμε για 15 λεπτά, ανά τακτά διαστήματα. Το κατεβάζουμε απ'το μάτι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα. Παίρνουμε 1 φόρμα με σούστα, λαδώνουμε ελαφρά και στρώνουμε τα 2/3 του ρυζιού στον πάτο και όσο γίνεται στα τοιχώματα. Στο κέντρο βάζουμε τη γέμιση και στρώνουμε ομοιόμορφα. Προθερμαίνουμε στους 200 βαθμούς. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ρύζι. Καλύπτουμε το φαγητό με λαδόκολλα και το δένουμε γύρω γύρω με σπάγκο στη φόρμα. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Το βγάζουμε και αφού λίγο κρυώσει το ξεφορμάρουμε!