Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011
Χριστουγεννιάτικο Μενού #4 : Ποντιακοί σαρμάδες με μαύρα λάχανα
Υλικά
1 κιλό φύλλα μαύρα λάχανα (θα τα βρείτε στη λαϊκή)
1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
250 γραμμ. ψαχνό κιμά μοσχαρίσιο (διπλοαλεσμένος) { Η αυθεντική συνταγή προστάζει βουβαλίσιο ψαχνό κιμά }
250 γραμμ. ψαχνό κιμά χοιρινό ή αρνίσιο (διπλοαλεσμένος)
2 κρεμμύδια μεγάλα
1 φλυτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Μισό φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο για την γέμιση
1 φλυτζάνι ακόμα του τσαγιού ελαιόλαδο (έναν κι άλλο ένα ... που λέμε εμείς οι Πόντιοι!!!).
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε για 5 λεπτά τα μαύρα λάχανα και τα στραγγίζουμε καλά. Μην τα βράσετε πολύ γιατί θα λιώσουν. Να μαλακώσουν μόνο.
Αφού κρυώσουν αφαιρούμε με το μαχαίρι το κοτσάνι που υπάρχει στο κέντρο της βάσης κάθε φύλλου. Ετσι από κάθε φύλλο βγάζουμε δύο τεμάχια.
Κρατάμε δυο τρία φύλλα με τα κοτσάνια και τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, το λάδι και το αλατοπίπερο.
Παίρνουμε ένα ένα φύλλο, κρατώντας το κατά μήκος, βάζουμε λίγη από την γέμιση (όχι στο κέντρο του φύλλου, αλλά στο πάνω μέρος του, έτσι ώστε να περισσεύουν περίπου 3-4 πόντοι).
Κλείνουμε το φύλλο πρώτα από πάνω και μετά κλείνουμε τις άκρες και κατόπιν το τυλίγουμε ρολό. Πρέπει να μην τα τυλίξουμε πολύ σφιχτά για να είναι αφράτα.
Οι ποντιακοί σαρμάδες γίνονται μικροί σε μέγεθος, όπως τα ντολμαδάκια γιαλαντζί.
Τοποθετούμε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα κοτσάνια από τα φύλλα κι επάνω βάζουμε σε στρώσεις τους σαρμάδες έτσι ώστε η άκρη από το τύλιγμα να κοιτάει πάντα στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι λάδι και δύο φλυτζάνια νερό. Σκεπάζουμε μ΄ ένα πιάτο και αμέσως μόλις αρχίζουν να βράζουν, χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά, για να ψηθούν περίπου μία ώρα σε μέτρια φωτιά.
Όταν ψηθούν μπορείτε να κάνετε αυγολέμονο μ΄ ένα αυγό κι ένα λεμόνι και να περιχύσετε τους σαρμάδες.
Επίσης μπορείτε να πάρετε στραγγιστό γιαούρτι (πασκιτάν είναι το καλύτερο ...αλλά πού να βρεις αυτό!) και να βάλετε ελάχιστο τριμμένο σκόρδο, λίγο από το ζουμάκι της κατσαρόλας, αλάτι και πιπέρι και αφού τα χτυπήσετε καλά να περιχύσετε λίγη από την ποντιακή ...σως σε κάθε πιάτο.
Tip : Γίνονται και νηστίσιμοι(χωρίς κιμά), με μπόλικο τριμμένο καρότο.Πολλοί βάζουν και αλεσμένο καρύδι, και εννοείται ότι δεν το αυγοκόβουμε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου