Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Αρωματικά φυτά και σε ποια τρόφιμα μπαίνουν



Δεντρολίβανο
Στα ψάρια, στο στιφάδο με μοσχάρι ή πουλερικά

Δυόσμος
Σε κρέας βραστό, στους κεφτέδες, στα γεμιστά, στα αγγούρια

Εστραγκόν
Σε όλες τις σαλάτες από λαχανικά, στην πατατοσαλάτα (προσοχή : αν είναι ξερό θέλει λίγη ποσότητα)

Θυμάρι 
Στις ντομάτες, στις μελιτζάνες, στο ρύζι, στα κρέατα ζυγούρι/βόδι/γίδα, στα ψητά ψάρια

Μαϊντανός
Στα λαδερά, στα ψητά ψάρια και σε όλες τις σαλάτες

Ρίγανη
Ντοματοσαλάτα, σε όλα τα ψητά κρέατα και ψάρια

Άνηθος
Σε σαλάτες, πίτες, τουρσιά και σε σάλτσες ψαριών, καθώς και στη μαγειρίτσα και σε διάφορες σούπες, στις αγκινάρες, στα γεμιστά, σε λευκά κρέατα και, ιδιαιτέρως, σε φαγητά με αυγολέμονο.

Βασιλικός
Αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες κ.τ.λ. ενώ ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα. Στην Ιταλική κουζίνα, η σάλτσα ζυμαρικών πέστο (pesto) έχει για βάση της το βασιλικό.

Και εννοείται πως το προσωπικό γούστο του καθενός δεν μπαίνει σε κανόνες :)