Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Πασχαλινό Άρωμα Ελλάδας : #1 Μελιτίνια Σαντορίνης




Τα Μελιτίνια είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα από την Σαντορίνη που παραδοσιακά παρασκευάζεται την εβδομάδα του Πάσχα εν όψει της Ανάστασης!

Οπτικά μπορεί να μοιάζουν με τα κρητικά σκαλτσούνια αλλά αυτό που ουσιαστικά τα διαφοροποιεί είναι η πολύ λεπτή ζύμη και οι δαντελωτές άκρες τους.

Στην Σαντορίνη, οι παραδοσιακές νοικοκυρές συνηθίζουν να κάνουν 30 "τσιμπήματα" ενώ οι πιο μοντέρνες νοικοκυρές κάνουν συνήθως 17.

Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως «Όσο τα χελιδόνια φέρνουνε στην πλάση μας την άνοιξη, τα μελιτίνια φέρνουνε στους Σαντορινιούς το Πάσχα»

ΥΛΙΚΑ (για 40 τεμάχια περίπου)

για την γέμιση

1/2 κιλό ανθότυρο
1/2 κιλό ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού σόδα
2 αβγά
3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
1/2 βανίλια

για το φύλλο

375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό
1/2 ρακοπότηρο ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

ή παίρνουμε 40 έτοιμα φυλλαράκια για σκαλτσούνια

Παρασκευή

Στην χαμηλή σκάλα του μίξερ ανακατεύουμε πολύ καλά το τυρί και ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αβγά και μετά τα υπόλοιπα υλικά.
Αφού έχουμε φτιάξει μια σφιχτή ζύμη για το φύλλο το "ανοίγουμε" όσο πιο λεπτό γίνεται.

Στη συνέχεια το κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια και τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κομματιού μια κουταλιά της σούπας γέμιση.
Κατόπιν τσιμπάμε σιγά-σιγά την άκρη ώστε να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό δαντελωτό σχήμα.

Ψήνουμε περίπου 20' μέχρι τα μελιτίνια να ροδίσουν.

Tips :

Αν η γέμιση σας γίνει ρευστή, συμπληρώστε σιμιγδάλι ή αλεύρι και ανακατέψτε με πιρούνι.
Μια οδοντογλυφίδα είναι χρήσιμο εργαλείο για να τραβάτε το φύλλο προς τα έξω ώστε να κάνετε το τσίμπημα.

Ιδιαιτερότητες

Στην Οία δεν χρησιμοποιούν Ανθότυρο αλλά Μυζήθρα και δεν βάζουν και σιμιγδάλι.