Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Χταπόδι Στιφάδο





"ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χταπόδι 
1 κιλό κρεμμυδάκια 
2-3 ντομάτες
μπόλικο ξίδι
2 ποτήρια νερό
αλάτι, πιπέρι, λίγο ζάχαρη, λίγο κανέλα
4-5 μπαχάρια, 2-3 φύλλα δάφνης

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε το χταπόδι, το καθαρίζουμε, το βάζουμε στην χύτρα με μπόλικο ξύδι και ελάχιστο νεράκι (περίπου 250 γρ.) και το αφήνουμε όση ώρα λένε οι οδηγίες της χύτρας για το χταπόδι (περίπου 20-25 λεπτά). Στη συνέχεια ανοίγουμε τη χύτρα, το κόβουμε σε κομμάτια, προσθέτουμε 2 ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζαχαρίτσα, λίγη κανέλα 4-5 μπαχάρια και 2 φύλλα δάφνης, τα 2 ποτήρια νερό νερό και τα κρεμμυδάκια που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει και πλύνει καλά.
Μαγειρεύουμε περίπου 15 λεπτά, ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. 


Tips : 
1. Αν δεν πρόκειται να φάνε παιδιά (γιατί το φαγητό αυτό το τρώνε και οι κόρες μου !) προσθέστε προαιρετικά λίγο κόκκινο κρασί ή κονιακ)
2. Αν θέλετε την σάλτσα πιο δεμένη χτυπήστε μετά το τέλος του μαγειρέματος 1 ποτήρι σάλτσα με 2 κουταλιές κορν φλάουρ στο μιξεράκι του φραπέ ! και προσθέστε το μείγμα στην κατσαρόλα. 
3.Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και παραλλαγή με μακαρονάκι κοφτό που επίσης αρέσει στα παιδια... αντι κρεμμυδιών προσθέτουμε 500 γρ μακαρονάκι κοφτό, λίγο παραπάνω νερό και προσέχουμε μην κολλήσει !