Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Λαχανοντολμάδες αβγολέμονο




Υλικά
1 λάχανο μεγάλο
1 κιλό κιμά (χοιρινό ή μοσχαρίσιο)
2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα, πλυμένο καλά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1/2 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ζεματάμε το λάχανο, βγάζουμε τα φύλλα και κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια.
Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, αλάτι-πιπέρι, ελαιόλαδο, μαϊντανό και άνηθο.
Γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά γιατί δεν θα μπορέσει να φουσκώσει καλά το ρύζι.
Τους στρώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα, αφού πρώτα έχουμε βάλει στον πάτο όσα φύλλα μας περίσσεψαν ή δεν μπορούν να τυλιχθούν, τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πιπέρι, ρίχνουμε νερό να τους σκεπάζει και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
Βράζουμε για 35 λεπτά.

Αυγολέμονο
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτηράκι του κρασιού χυμός λεμονιού

Χωρίζουμε καλά τους κρόκους από το ασπράδι, το οποίο ρίχνουμε κατευθείαν στο δοχείο του μικρού μίξερ.
Σε μικρό και βαθύ γυάλινο σκεύος χτυπάμε με ένα πιρούνι τους κρόκους μαζί με σταγόνες νερό.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μικρό μίξερ μέχρις ότου γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε σταδιακά με κουτάλα σούπας, από το ζουμί και χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ.
Προσθέτουμε το μείγμ των αυγών στο ζεστό φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα, αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.